Oncologie medicală

Şef de secţie : Dr. Doris Pelau
Asistentă şefă : Feşnic Susana

Secţia de Oncologie Medicală este situată la etajul III al Institutului Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuţă”, Cluj-Napoca, având 15 saloane cu 2, 3 sau 4 paturi modern amenajate, prevăzute cu televizor şi frigider. Accesul în secţie se face prin holul de primire, unde se află secretetariatul, la care se pot face programările pentru fiecare medic şi se pot obţine informaţii utile pentru pacient.

Pacienţii aflaţi în evidenţa secţiei Oncologie Medicală au o fişă de înregistrare la fişierul Institutului şi un dosar medical cu toate tratamentele şi investigaţiile efectuate care îi însoţeşte pe tot parcursul tratamentului si controalelor.

Accesul pacientului se face pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie şi a adeverinţei CNAS. Spitalizarea este gratuită. Orele de vizită pentru aparţinători sunt între orele 1500−1700 de luni până vineri şi între 1100−1700 sîmbăta şi duminica.
Profilul secţiei este de: oncologie medicală cu servicii de diagnostic clinic, consultaţii tumori maligne , benigne , chimioterapie.

În cadrul diagnosticului clinic se efectuează o serie de explorări :

* de laborator clinic: hematologie şi biochimie;
* examinări imagistice: ecografii, radiografii, tomografie computerizată, mamografie,scintigrafie
* examen citologie din: puncţie ganglionară, puncţie pleurală şi abdominală;
* consult cardiologic, ECG.


Pacienţii pot fi consultati în regim ambulator, iar tratamentele se pot face în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi. Rulajul sectiei este de aproximativ 5000 de internari /an.

* Chimioterapia constă din mai multe cicluri de tratament la intervale de 2 sau 3 săptămâni conform protocoalelor internaţionale de tratament.


La prima şedinţă de chimioterapie, pacientul este informat de către medicul curant asupra bolii, tratamentului şi semnează consimţământul informat.

* Bioterapia constă în tratamente cu Interferon şi factori de creştere leucocitara şi eritrocitară.
* Terapia moleculară ţintită constă în tratamente de ultimă oră cu anticorpi monoclonali, inhibitori de angiogeneză ,inhibitori m-TOR şi alte terapii moleculare.


Serviciul de oncologie medicală se compune dintr-un şef de secţie, o echipă de 6 medici primari, medici rezidenţi , asistentă şefă şi 9 asistente de chimioterapie special pregatite pentru administrarea citostaticelor. În secţie îşi mai desfăşoară activitatea 8 infirmiere, care participă la îngrijirea pacienţilor şi 4 îngrijitoare, care asigură curăţenia secţiei. Serviciul de noapte este asigurat de un medic de gardă, o asistentă de chimioterapie şi o infirmieră.
În secţie se pot asigura transfuzii de sânge , care se efectuează de către asistenta transfuzoare.

La externare pacientul primeşte scrisoare medicală şi recomandările pentru medicul de familie, programarea pentru cura următoare de tratament, certificat medical unde este cazul.
Accesul pentru pliante si materiale legate de afecţiunea pentru care se află în tratament se poate face la biblioteca institutului.

Pentru lista medicilor angajaţi în cadrul secţiei vă rugăm faceţi click AICI.

Asistentele angajate în cadrul secţiei:


BERINDEAN MARIA LAURA ASIST.MED.PR. (PL)
BOSCOR LILIANA ASIST.MED.PR. (S)
CHIS CORINA DANA ASIST.MED.PR. (PL)
FESNIC ZSUZSA ASIST.MED.PR. (PL)
HOLOBIUC CRISTINA IOANA ASIST.MED.PR. (PL)
KRAMER NAOMI ASIST.MED.PR. (PL)
MARCHIS CERASELA ASIST.MED. (PL)
MARINESCU NARCISA PAULA ASIST.MED. (PL)
POP MARIA ALINA ASIST.MED.PR. (PL)
POP PARASCHIVA LUCRETIA ASIST.MED. (PL)
POPA NICOLETA MARIA ASIST.MED.PR. (S)