Zilele Institutului Oncologic 1929 - 2009

2010.02.08

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca celebrează cu mândrie cea de-a 80-a aniversare a existenţei sale, dedicată în totalitate luptei împotriva bolii canceroase. Încă de la crearea sa în anul 1929, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” şi-a asumat pionieratul în bătălia acestei maladii complexe. Destinul pacienţilor noştri s-a întrepătruns cu cel al personalului nostru medical, şi acest lucru l-am sintetizat în motto-ul instituţiei noastre: „Împreună redăm speranţa”.

Folosim aniversarea noastră pentru a reflecta un moment asupra progreselor înregistrate până acum. Privim spre viitor, fiind mândri de trecutul pe care l-am moştenit, şi facem acest lucru fiind convinşi că oamenii care au dat viaţă Institutului de ieri şi de astăzi reprezintă însăşi esenţa lui.
Acesta include atât medicii, asistentele medicale, cercetătorii, fizicienii, personalul tehnic cât şi administrativ. Pacienţii noştri se confruntă şi cu progresele dar şi cu incertitudinile ştiinţei.
Nu toate centrele medicale din lume s-au bucurat de privilegiul unei şcoli medicale chiar dacă au avut realizări remarcabile. Pentru o şcoală medicală este necesar în primul rând sentimentul profund al permanenţei colective, al unei moşteniri comune, care face posibilă năzuinţa spre obiective de interes superior şi îi solidarizează pe toţi membrii ei.

Timp de 80 de ani de existenţă continuă, Institutul Oncologic Cluj a îndeplinit un rol de importanţă capitală în asistenţa oncologică pentru bolnavii de pe întreg teritoriul ţării, dar şi în formarea conştiinţei şi pregătirii oncologice a multor generaţii de medici de cele mai diverse specialităţi.

Considerăm aniversarea a 80 de ani de existenţă a Institutului ca îndeplinirea unei datorii, îndrăznim aceasta în virtutea unei moşteniri care ni s-a lăsat, cu convingerea că vom contribui astfel la sporirea legatului spiritual al antecesorilor noştri.

Zilele Institutului Oncologic au fost marcate şi de vizita Excelenţei Sale, Preşedintele României, domnul Traian Băsescu. Cu ocazia vizitei sale, managerul Institutului, Conf.Dr. Alexandru Irimie a fost decorat cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba combaterii unor boli greu vindecabile, pentru competenţa managerială dovedită la conducerea Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca, model de calitate în sistemul românesc de sănătate publică."

Vă mulţumim că în aceste momente de sarbatoare, aţi fost alături de noi la conferinţa
Zilele Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca – 80 de ani de lupta impotriva cancerului.