Studii clinice

În timpul internării la IOCN, medicul care vă tratează vă poate propune să participaţi la studii clinice, pentru că acestea prezintă un interes medical în contextul îngrijirii dumneavoastră.

Ce este un studiu clinic în cancerologie?


Studiul clinic are ca scop evaluarea unor noi tratamente pentru cancer, determinarea eficacităţii lor şi toleranţa de către organism, pentru ca pe viitor cât mai mulţi pacienţi să beneficieze de ele.
Aceste studii pot fi realizate la iniţiativa industriei farmaceutice sau a Institutului. Aceste studii sunt validate de protocoale ştiinţifice riguroase şi respectă principiile etice şi interesele persoanelor care participă la aceste studii.
 

Dacă mă hotărăsc să particip la un studiu clinic, pot să mă răzgândesc pe parcurs?


Participarea la un studiu clinic este un act voluntar, neobligatoriu. Pentru a lua o decizie în cunoştinţă de cauză, medicul vă va da toate informaţiile necesare verbal şi în scris: obiectivele studiului, riscurile şi inconvenientele, modalităţile de efectuare.
La întâlnirea cu medicul nu ezitaţi să adresaţi întrebări. Aveţi la dispoziţie un timp de gândire pentru a lua decizia de a participa sau nu. Vă rugăm să citiţi cu atenţie informaţiile medicale care vă sunt date şi în ce condiţii se face consimţământul.
Nici o investigaţie sau tratament care are legătură cu un studiu clinic nu se poate face fără acordul scris al pacientului. Aveţi libertatea de a refuza participarea la studii de acest gen. Refuzul nu afectează cu nimic tratarea dumneavoastră în Institut. În cazul în care acceptaţi, veţi avea un exemplar din exprimarea consimţământului pe care l-aţi semnat. Puteţi reununţa oricând la participarea la studiul clinic, fără ca aceasta să afecteze modul în care veţi fi tratat şi îngrijit în Institut.

Lista cu studiile clinice desfăşurate la Institutul Oncologic poate fi accesată aici.