12. CEEX modul I - VIASAN - Studiul regenerării celulelor epiteliale senzoriale din urechea internă prin culturi celulare prelevate de la animale, MICROSCOP - 2006-2008.

MICROSCOP: Studiul regenerării celulelor epiteliale senzoriale din urechea internă prin culturi celulare prelevate de la animale
Proiect CEEX, contract 183/ 2006, perioada 1.08.2006– 10.10.2008

http://www.granturi.umfcluj.ro/microscop/home_ro.html

OBIECTIVE PROIECT
• Studiul efectului ototoxic al antibioticelor aminoglicozide asupra celulelor neurosenzoriale din urechea internă precum şi efectul protector al unor substanţe antioxidante, pe model experimental in vitro.
• Efectul razelor laser de mică putere in domeniul roşu- aproape infraroşu asupra celulelor organului Corti. Acestea pot stimula mitocondriile, cu producerea crescută de ATP, readucând celulele la un status energetic superior, ameliorând o serie de stări degenerative, inclusiv la nivel cohlear şi ca urmare ducând la o oarecare restaurare a auzului şi a acufenelor.
• potenţialul de regenerare al celulelor Corti prin expunerea la unii factori de creştere cum ar fi acidul retinoic, insulina, EGF (epidermal growth factor) si TGFα (transforming growth factor)

SCOPUL PROIECTULUI
Realizarea unui model de cultură in vitro a organului Corti constituie fundamentul pe care s-a constituit un nucleu de cercetare în domeniul surdităţilor de natură neurosenzorială. Pe acest model s-a studiat efectul toxic al aminoglicozidelor precum şi posibilităţi de protecţie şi regenerare a celulelor neurosenzoriale din organul Corti.

VALOARE PROIECT
300.000 RON

PERSOANA DE CONTACT
Responsabil de proiect:
Dr.Perde-Schrepler Maria
Tel: 0264 439260
e-mail: mperde@iocn.ro