COMBINAREA EFECTULUI CHIMIOTERAPEUTIC AL FLAVAN-3-OLILOR CU TERAPIA ŢINTITĂ CU ARN DE INTERFERENŢĂ IN TRATAMENTUL CANCERULUI

Planul National PNII
RESURSE UMANE
Proiecte de cercetare postdoctorala - tip PD 2010-2012Titlul proiectului: COMBINAREA EFECTULUI CHIMIOTERAPEUTIC AL FLAVAN-3-OLILOR CU TERAPIA ŢINTITĂ CU ARN DE INTERFERENŢĂ IN TRATAMENTUL CANCERULUI

Rezumat proiect:

Flavan-3-olii au fost studiati in ultimii ani mai ales pentru capacitatea de a reduce stresul oxidativ si mai putin in ceea ce priveste mecanismul celular si molecular de actiune sau relatia intre structura chimica si proprietatile antitumorale. Un prim obiectiv al proiectului il reprezinta identificarea compusului cu eficacitatea maxima si stabilirea dozelor optime de terapie cu minimum de efecte secundare,in terapia antitumorala. Un alt obiectiv al proiectului urmareste evaluarea actiunii directe si indirecte asupra genelor implicate in modularea apoptozei ca urmare a tratamentului cu flavan-3-oli in prezenta, respectiv in absenta p53 siARN(ARN ului de interferenta). Se urmareste identificarea unor cai de semnalizare specifice apoptozei si reactivarea proceselor de blocare a apoptozei in celulele tumorale, in special efectul de co-activare a acestora de catre flavan-3-oli in prezenta p53 siARN.


Obiectivele acestui proiect sunt:
1. Studii de toxicitate pentru stabilirea dozelor optime de terapie
2. Studii de genomică funcţională pentru evidenţierea genelor implicate în modularea apoptozei de către flavan-3-oli în prezenţa, respectiv în abesenţa a p53 siARN.
3. Studii de proteomică pentru validarea genelor de interes. Evidenţierea de noi implicaţii terapeutice în tratamentul cancerului prin combinarea efectului chemoterapeutic al flavan-3-olilor cu terapia ţintită cu ARN de interferenţă.


Coordonator : INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF.DR.I.CHIRICUTA, CLUJ-NAPOCA
Valoarea contractului : 340000
Perioada derulării contractului: 2010-2012
Directorul de proiect: Dr. Cornelia BRAICU
Tel: 0264.598361
e-mail: braicucornelia@yahoo.com