Laboratorul de Epidemiologie şi Biostatistică

Laboratorul de Epidemiologie şi Biostatistică al IOCN are o tradiţie de decenii în domeniul Registrelor Teritoriale de Cancer cu suport populaţional.

D-nul Dr.Gheorghe Bolba, epidemiologul întemeietor al Laboratorului şi al Registrului de Cancer Cluj, a fost personalitatea care a pus pe harta epidemiologică internaţională institutul, Clujul şi România, publicând rate de incidenţă în volumele Cancer Incidence on Five Continents încă din anii ’70.

Registrul Teritorial de Cancer IOCN este din anul 2002 membru al Reţelei Europene de Registre Cancer ( ENCR) şi deserveşte în prezent Regiunea de Dezvoltare NV în conformitate cu Ordinul M.S. 2027/2007, condus de Dr. Daniela Coza, epidemiolog.

Din anul 2000 funcţionează în structura Laboratorului- Institutului Centrul de Prevenire şi Control al Cancerului, finanţat de Ministerul Sănătăţii, condus de Dr. Florian Nicula, Medic Coordonator, care a constituit Unitatea de Management a unui Program Regional Pilot Organizat al Cancerului de Col Uterin, desfăşurat în perioada 2000-2008, program premiat în anul 2010 de către Asociaţia Europeană Contra Cancerului de Col Uterin ( ECCA) cu premiul Pearl of Windsom. Din echipa care a asigurat organizarea şi implementarea Programului fac parte din Institut Conf. Dr. Alexandru Irimie, managerul IOCN, Dr. Ofelia Şuteu, epidemiolog, Dr. Mihaela Galatâr, anatomo-patolog, Dr. Rodica Păiş, medic de laborator citologie, Mat. CS III dr. Luciana Neamţiu, Data Manager pentru Registru Cancer şi Registrul de Screening. Din afara institutului au colaborat Prof. Dr. Florin Vasile Stamatian, ginecolog, Dr. Dorina Duma Directorul DSP Cluj.

Din anul 2009, prin Ordinul MS.881/2009 Centrul este acreditat drept Unitate Naţională de Management al Programului Naţional de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.