Despre cercetarea ştiinţifică în IOCN

Misiunea cercetării ştiinţifice


Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” prin misiunea si viziunea pe care a promovat-o inca de acum 80 de ani a asigurat un drum deschis, de pionierat si implicit de excelenta pentru cercetarea oncologica din Romania.

Cercetarea Stiintifica de inalta performanta, deschiderea spre abordari de cercetare sustinute de o infrastructura state-of-the-art, au permis Institutului sa dezvolte unul din cele mai performante Departamente de Cercetare in cancer din tara.

In acest sens dorim sa definim ca Misiune a Cercetarii Stiintifice, promovarea ideilor de cercetare fundamentala, clinica si translationala care au ca scop prevenirea si tratamentul cancerului. Sunt promovate studiile, proiectele, educatia si formarea continua, comunicarea si colaborarea in domeniul biologiei si terapiei cancerului.

Prin programele, directiile si facilitatile de cercetare unice in Romania in acest moment, Institutul Oncologic stimuleaza cercetarea oncologica si in domeniile biomedicale interdisciplinare; sprijina diseminarea noilor descoperiri ale cercetatorilor si medicilor implicate in cunoasterea etiologiei cancerului, a mecanismelor moleculare si a cailor de semnalizare cu rol in evolutia bolii, precum si identificarea de noi tinte terapeutice; promoveaza educatia medicala continua si trainingurile in diferite domenii si specialitati; cultiva si favorizeaza cooperarea intre grupurile implicate in diferite domenii de cercetare si promoveaza colaborarile cat mai largi la nivelul institutiei, national si international pentru alinierea directiilor de cercetare la cele mai inalte standarde.

Directiile principale urmarite in cercetarea stiintifica sunt:
• promovarea excelentei in cercetare;
• realizarea unei infrastructuri care poate asigura atat studii de cercetare cat si facilitati pentru parteneri, colaboratori, si alti utilizatori interesati din tara sau strainatate;
• descoperirea de noi domenii de cercetare in lupta impotriva cancerului, de la intelegerea genomului uman si a geneticii celulelor maligne pana la identificarea unor noi metode sau markeri de diagnostic;
• utilizarea tehnologiilor de inalta performanta in vederea atingerii unei calitati stiintifice validabile prin publicatii cu valoare internationala a studiilor initiate si promovate in Institutul Oncologic;
• intarirea dimensiunii cooperarii internationale;
• formare de profesionisti in domeniul cercetarii stiintifice;
• promovarea si sustinerea unei publicatii de inalta calitate si deschidere pentru comunitatea stiintifica nationala si internationala;
• evaluarea periodica a rezultatelor cercetarii stiintifice si a centrelor de cercetare stiintifica existente in Institutut.

Toate acestea definesc misiunea principala a cercetarii stiintifice in Institutul Oncologic aceea de a crea un adevarat climat de colaborare, cooperare si sustinere pentru o mai buna intelegere si cunoastere a biologiei si terapiei cancerului.

Dr. Ioana Neagoe
Coordonator Cercetare - DezvoltareAcreditare

Din 22 septembrie 2010, IOCN a fost acreditat de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), primind un punctaj de 640 de puncte, cel mai mare din ţară. Această acreditare este o recunoaştere naţională şi internaţională a valorilor noastre şi a capacităţii instituţionale de a oferi servicii medicale, de cercetare şi educaţionale la cele mai înalte standarde. Multumim celor care prin efort şi dăruire au împărtăşit şi s-au alăturat valorilor noastre.
 

Organigramă